Vastgoedtrip Amsterdam

Op 9 en 10 juni 2022 hebben we met ongeveer 20 leden van het Vastgoedplatform Helmond een bezoek gebracht aan Amsterdam.

Na een bustocht bezochten we een bouwlocatie van Ten Brinke in Amsterdam “Nieuw Develstein”, georganiseerd door ons eigen lid Steffen van der Wielen, werkzaam bij Ten Brinke. Deze bouwlocatie is gelegen op het terrein naast World of Food in de D-buurt. Ten Brinke Vastgoedontwikkeling bouwt hier 262 middeldure huurwoningen die zijn ontworpen door LEVS architecten. Jurriaan van Stigt van LEVS Architecten gaf een interessante uitleg samen met enkele bij de uitvoering van de bouw betrokken medewerkers van Ten Brinke. 

Vervolgens trokken we richten Hermitage Amsterdam voor een lunch gevolgd door een interessante rondleiding. 

Bij de renovatie van de Hermitage is in 2009 door Kuijpers Installaties – waar ons lid en tevens voorzitter Pieter van Hout werkzaam is – een wko-installatie aangelegd voor de verwarming en koeling van de expositiezalen. In het dagelijks gebruik bleek meer koeling dan verwarming nodig. Om het structurele warmteoverschot nuttig te gebruiken ging de Hermitage, samen met Kuijpers, op zoek naar mogelijke partners. De oplossing bleek op iets meer dan vierhonderd meter afstand te liggen: de kassen van de Hortus Botanicus hebben een forse warmtebehoefte voor hun (sub)tropische planten.

De wko-installatie van de Hermitage is nu via buizen verbonden met de Hortus. Een complexe operatie door de relatief forse afstand tussen de twee instellingen. Ook de regeltechniek achter de energiebron is er eentje van de buitencategorie, want de klimaatspecificaties lopen ver uiteen: van de subtropische omstandigheden in de Plantenkas van de Hortus tot het aanzienlijk koelere klimaat voor de kunst in de Hermitage, allemaal geregeld via één duurzame energiebron.

De wko-installatie levert de Hermitage en de Hortus een fikse besparing op in gas- en elektriciteitsverbruik en ook de CO2-uitstoot vermindert aanzienlijk. Duurzaamheid troef dus. Het heeft het museum en de botanische tuin de Duurzaam Erfgoed Prijs 2016 opgeleverd van de provincie Noord-Holland. Deze prijs is bedoeld voor het meest duurzame concept dat bijdraagt aan een bestendige toekomst voor monumenten. Ook de nationale overheid is lovend over het project. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft ‘Tussen Kunst en Kas’ inmiddels aangemerkt als voorbeeldproject in de verduurzaming van Rijksmonumenten.

Deze manier van verduurzamen heeft nóg een waardevol kenmerk: in tegenstelling tot veel andere energiebesparende maatregelen aan Rijksmonumenten zijn aan deze gebouwen geen grote bouwkundige ingrepen nodig om een hoog niveau van energiebesparing te bereiken. Daarmee blijft de bouwstructuur van het 17e-eeuwse pand van de Hermitage intact.

De middag eindigde met een borrel in de tuin van de Hermitage. Gevolgd door een diner in het centrum van Amsterdam, waarna we natuurlijk nog even gezellig het uitgaansleven van Amsterdam hebben bezocht. 

Na het ontbijt de volgende ochtend zaten we al weer vroeg op de fiets voor een fietstocht met gids door Amsterdam-Noord waar het ene na het andere bouwproject wordt voltooid, met een bezoek aan A’dam Lookout, een observatiedek met een ongeëvenaard panoramisch uitzicht over Amsterdam. Nieuwbouw in Amsterdam-Noord wint steeds meer aan populariteit door alle ontwikkelingen aan deze kant van de stad, met prachtige architectuur.

We sloten de interessante en gezellige trip af met een lunch waarna we weer richting Helmond vertrokken.